Het oog heeft een bolle vorm. Deze vorm wordt deels behouden door de continue aanmaak van het kamerwater, vocht in de oogbol. Het kamerwater bevat voeding voor o.a. het hoornvlies dat geen bloedvaten bevat. Dit kamerwater wordt ook weer afgevoerd. Dit gebeurd in het voorste gedeelte van het oog: de voorste oogkamer, tussen de iris en het hoornvlies. Het oog wordt op spanning gehouden door de aanmaak en afvoer
Bron: http://provisioncenter.nlglaucoom-hoge-oogdruk/
van dit kamerwater: de oogboldruk. Ik vergelijk dit zelf altijd als het afvoerputje onder de douche of kraan. Water wordt aangemaakt en spoelt weer weg. Het is een continue proces. Zie het oog als een opblaasballon. Om deze mooi rond te krijgen heb je druk nodig, dus blazen wij er lucht in. Zo zorgt de oogdruk ook voor de vorm van het oog. Een mens, paard, hond, kat of konijn heeft een bepaalde " oogboldruk" die dus afhankelijk is van de aanmaak en afvoer van het kamerwater. Gaat er wat mis in het evenwicht tussen aanmaak en afvoer, dan ontstaan er problemen. Meestal is er sprake van een verstoorde afvoer. Neem weer even het plaatje van de lopen kraan voor je met het afvoerputje eronder. Nu duw je het afvoerputje dicht. Uiteindelijk zal de wasbak overlopen met water. In het oog kan het water niet weg, dus de druk gaat omhoog in het oog.
Maar wat gebeurd er dan? In het netvlies bevinden zich de staafjes en kegeltjes. Deze registreren de beelden en sturen via zenuwvezels deze informatie door naar de oogzenuw. Via de oogzenuw gaat deze informatie naar de hersenen toe en nemen wij en onze dieren de beelden waar. Door de verhoogde druk in het oog kunnen deze zenuwvezels stuk gaan en zenden dan geen informatie meer door. Hierdoor treedt er verlies van het gezichtsvermogen op. We noemen dit Glaucoom. Bij langdurig verhoogde oogboldruk treedt er steeds meer schade op van de zenuwvezels en wordt het dier uiteindelijk blind. Er is dus geen herstel!
We kennen primair en secundair glaucoom. Primair glaucoom komt vaker voor aan beide ogen.
- Primair glaucoom is glaucoom door een erfelijk afwijking waardoor de afvoer (te) klein is of er verder in het afvoersysteem een probleem zit. Primair glaucoom komt vaker bij honden voor, maar kan ook bij andere diersoorten voorkomen. Controleer goed de bloedlijnen. Laat eventueel preventief bij de dierenarts regelmatig de oogdruk controleren.
- Secundair glaucoom wordt veroorzaakt door een ander onderliggend probleem, zoals bijvoorbeeld Uveitis. Over uveitis, of maanblindheid, heb ik eerder al een BLOG geschreven> https://www.caliberate.nl/2020/08/03/maanblindheid/ Heb jij een paard met maanblindheid? Dan is het belangrijk dat ook de oogdruk gecontroleerd wordt!
- Bij konijnen kan de E. Cuniculi een oorzaak zijn van glaucoom. Ga bij vermoeden van een infectie op tijd naar de dierenarts.
- Verder kan secundair glaucoom veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een lensluxatie, trauma, een bloeding in het oog, een tumor, een cyste of door staar.
Het is belangrijk dat de diagnose op tijd gesteld wordt, zodat verdere schade voorkomen kan worden.
Als de oogdruk langzaam stijgt ervaart het dier nog geen pijn in het begin en kan dus " sluipend" zijn. Bij acuut glaucoom stijgt de oogboldruk heel snel. Er komt dus in korte tijd heel veel druk op het oog te staan, waardoor het dier pijn ervaart. SPOED is hierbij van essentieel belang! Ga direct met je dier naar de dierenarts.
Soms helpt medicatie niet of niet voldoende. Als het dier pijn blijf ervaren wordt vaak het oog verwijdert.
Symptomen van glaucoom:
- Ongelijke pupilgrootte. Het oog met glaucoom heeft vaak een pupil die niet of niet goed meer reageert op verandering van licht.
- Een blauwe of witte waas over het oog
- Een rood oog
- Het dier kan zich lusteloos voelen > en hoofdpijn ervaren
- Over het oog wrijven met zijn/haar poten of juist met het hoofd schuren
- Tranen
- Soms gezwollen oogleden
- Dichtknijpen van het oog
- Gevoelig voor licht
- In ernstige gevallen vergroot de oogbol.
Heeft jouw paard, hond, kat of konijn een of meerdere van boven genoemde symptomen? Neem dan gelijk contact op met de dierenarts.
Kunnen we met natuurgeneeskunde iets voor deze dieren betekenen? Ja en nee. We kunnen glaucoom niet genezen en is reguliere medicatie of een operatie van essentieel belang. Wat kan een natuurgeneeskundige dan wel doen? Afhankelijk van de oorzaak : dus primair of secundair glaucoom, kunnen we ondersteunende therapieën en supplementen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het helpen behouden van de zenuwvezels of het lichaam helpen en ondersteunen als er sprake is van ontsteking. Zoek een goede therapeut met ervaring op dit gebied. Zo kunnen we de behandeling van de dierenarts ondersteunen en de progressie proberen te reduceren.
Glaucoom is een complexe aandoening. Het is fijn voor het dier als er complementair gewerkt wordt en zowel dierenarts als therapeut op de hoogte zijn van elkaars behandeling.
Heb je vragen na het lezen van deze BLOG? Stuur gerust een email naar: info@caliberate.nl